2021-10-14 08:17:48• hírek • Bede Emőke

A románok 6 százaléka soha nem hagy borravalót az étteremben

Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com
Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com

Mi határozza meg, hogy mennyit hagyunk borravalóként a pincérnek? Milyen szempontok szerint döntjük el, hogy hagyunk-e borravalót? Egyáltalán kell-e borravalót hagyni? E kérdések mentén indult el a közvélemény-kutatás, melyet a Bookingham végzett nemrégiben.

A felmérés eredményei szerint a románok több mint fele (55 százalék) a számlán szereplő végösszeg 10 százalékát hagyja ott az étteremben borravalóként. A válaszolók harmada 5 százalékot vagy még annál is kevesebbet jattol, 9 százalékuk azonban igencsak bőkezű, ugyanis legalább 15 százalékos borravalóval hálálja meg az annak rendje és módja szerint történő kiszolgálást. Azok aránya, akik soha egy banit sem hagynak, a felmérés szerint mindösszesen 6 százalék.


Azok, akik csupán 5 százalékot vagy annál kevesebbet hagynak borravalóként, nem feltétlenül fukarabbak a többieknél, csak vélhetően kisebb összegből gazdálkodnak, 60 százalékuk ugyanis még 18 év alatti, 40 százalékuk pedig 1500 lejnél kevesebbet keres. Ezzel szemben vannak azok, akik 15 százaléknyi borravalóval vagy akár még többel fejezik ki elégedettségüket – ők általában 18 és 25 év közöttiek, havi bevételük pedig 2500 és 3000 lej között mozog. Azoknak, akik legalább 5000 lejt keresnek, a 60 százaléka minden egyes alkalommal hagy egy kis extrát, ám nem meglepő módon az 1500 lej alatti keresettel rendelkezőknek csupán 25 százaléka engedheti ezt meg magának.


Az alacsony jövedelemmel rendelkező válaszadók 75 százaléka ugyanakkor elmondta azt is, hogy az általa hagyott jatt soha nem haladja meg a 20 lejt. Ezzel szemben a nagy jövedelemmel rendelkezőknek akár azt is meg tudják maguknak engedni, hogy 40 lejnél magasabb borravalóval egészítsék ki a felszolgáló napi bérét.


Hányszor hagynak borravalók a románok?

Arra kérdésre, hogy hányszor hagynak borravalót, ha „kimennek a városba”, a munténiaiak 61 százaléka azt mondta, hogy minden egyes alkalommal, a dobrudzsaiak esetében ez az arány 60 százalék, de nem sokkal maradnak le a moldovaiak és a bukovinaiak sem, akiknek 59 százaléka nyilatkozta azt, hogy mindig hagy némi pluszt a felszolgálóknak.


Az Olténiában élők már nem tűnnek ennyire bőkezűnek, hisz a megkérdezetteknek csupán 36 százaléka hagy minden alkalommal borravalót.  Az országos átlag alatti értéket jelentettek még Erdélyből (50 százalék), illetve a Bánságból és a Körösök vidékéről (47 százalék). Ami pedig a baksis összegét illeti, a legnagylelkűbbek a dobrudzsaiak, 20 százalékuk ugyanis a fogyasztás értékének legalább 15 százalékát hagyja ott borravalóként. Ami Máramaros és Szatmár megyét illeti, a felmérés szerint itt a vendégek két harmada 10 százalékos borravalót hagy, egy harmaduk pedig 5 százalékot vagy annál is kevesebbet. A 15 százalékos vagy annál nagyobb jatt e területen nem jellemző.


Forrás: Bookingham.ro

Ezen okok miatt nem hagynak borravalót a vendégek


A megkérdezettek 94 százaléka azt nyilatkozta, hogy a borravaló értékével kapcsolatos kérdésben elsősorban a pincér magatartása befolyásolja őket, 57 százaléknak sokat nyom a latba a kiszolgálás gyorsasága, a válaszadók fele pedig azt is számításba veszi, hogy milyen volt a felszolgált étel és ital minősége, de néhányan megemlítették még az ételek árát, valamint az étterem és a séf renoméját is. Ha pedig a vendég nem hagy jattot, az az elvárásoknak nem megfelelő kiszolgálás (60 százalék) vagy a kártyás fizetés (48 százalék) miatt van, de a vendégek 33 százaléka egyáltalán nem érzi is szükségét, hogy borravalóval köszönje meg a pincér munkáját.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: